میلگرد آلیاژی یکی از انواع میلگرد ها است که از نظر ترکیبات از اضافه شدن فرو آلیاژها به آن ساخته میشود؛ شاید شنیده باشید که در اکثر مناطق زلزله خیر از این نوع میلگرد استفاده میشود؛ دلیل آن هم این است که برای سرد کردن این نوع میلگرد آن را در محیط باز قرار میدهند تا به تدریج سرد شود که همین امر باعث میشود مقاوت و استحکام خیلی بالایی پیدا کند. جالب است بدانید که کشورها و مناطق مختلف هم برای ساخت و ساز از مواد مختلف و متفاوتی استفاده میکنند؛ مثلا ژاپن برای استحکام بیشتر سازه های خود از میلگرد های آلیاژی استفاده میکند. در خرید میلگرد آلیاژی باید نهایت دقت را داشته باشید و از مشاوران و کارشناسان مجرب استفاده کنید، مجموعه تامین کالا با داشتن کارشناسان مجرب خریدی مطمئن را برای شما به ارمغان می آورد.
اطلاعیه مهم
با توجه به نوسانات بازار، برای اطمینان از قیمت نهایی محصول، با کارشناسان تامین کالا در تماس باشید.
میلگرد آلیاژی از فولاد ساخته میشود، فولاد آلیاژی مانند نوع ساده کربنی در مقاطع مختلفی ساخته و مورد استفاده قرار میگیرد که رایجترین مقطع آن میلگرد آلیاژی است.
آلیاژهای فولاد در مقاطع مختلفی مثل میلگرد، ورق، تسمه و … ساخته میشوند. اما رایجترین شکل مصرف فولادهای آلیاژی ساخت میلگرد آلیاژی است.
میلگرد استیل را از جنس فولادهای زنگ نزن و در گریدهای مختلف تولید میکنند. مهمترین ویژگی آنها نیز مقاومت بالا در مقابل اکسیداسیون است. کاربرد میلگرد ساخته شده از فولاد زنگ نزن در ساخت تجهیزات صنایع غذایی، صنایع دارویی، بویلرها، مبدلهای حرارتی و … است.
معروف ترین فولادهای ابزار سردکار را می توان SPK، SPK NL، SPK R ، Amutit و میل نقرهای دانست که معمولا به صورت میلگرد در بازار موجود هستند.
در ایران پرکاربردترین فولادهای ابزار گرمکار فولادهای ۱.۲۳۴۴ و ۱.۲۷۱۴ هستند. سختی قرمز در این نوع فولادها بسیار بالا است و نسبت به فولادهای سردکار مقاومتر هستند.
بالاترین سطح سختی متعلق به این دسته است و پرمصرفترین گریدها آن شامل فولاد ۱.۳۲۵۵، ۱.۳۲۴۳ میشود.
عملیات حرارتی روی فولاد فرآیندی است که به واسطه آن قابلیت ایجاد خواص گوناگون از یک ماده در یک ترکیب شیمیایی ثابت ایجاد میشود. پایه این فرآیند بر شیوه حرارتدهی فولاد و خنک کاری قطعه است. عملیات حرارتی آنیل کردن، نرماله کردن، سختکاری و تمپر کردن از این دسته عملیاتها هستند.
از این نوع فولاد آلیاژی همانطور که از نامش پیدا است برای ساخت قالبهای تزریق پلاستیک استفاده میشود. آلیاژهای ۱.۲۳۱۲، ۱.۲۳۱۱ و ۱.۲۳۱۶ از جمله آلیاژهای فولادی هستند که به عنوان فولاد قالب پلاستیک مورد استفاده قرار میگیرند. از مهمترین ویژگی فولاد قالب پلاستیک میتوان به قابلیت ماشینکاری، سختکاری و مقاومت به اکسیداسیون اشاره کرد.
فولادهای مقاوم به حرارت را فولاد نسوز میگویند. این فولادها حاوی مقادیری از نیکل و کروم هستند. فولاد نسوز مقاوم به اکسیداسیون در دمای بالا است و به همین دلیل کاربرد این آلیاژ برای ساخت قطعات با دمای کاری بالا است. از جمله آلیاژهای مقاوم به حرارت میتوان به آلیاژهای ۱.۷۳۳۵ و ۱.۸۰۷۰ اشاره کرد.
این فولاد آلیاژی در گروه فولادهای حرارتی قرار دارد از نوع کم کربن است. طبق استاندارد 1045 آمریکا و DIN 1.1191 آلمان شناخته شده است و در بازار با نامهای C60، V945 و 1060 نیز شناخته میشود و دارای ویژگی هایی مثل مقاومت در برابر اصطکاک، استحکام ومقاومت بالا در مقابل ضربه برخوردار است. اما به دلیل کمبود کروم این نوع فولاد بر برابر خوردگی و زنگزدگی مقاوم نیست.
این نوع فولاد از نوع فولادهای ساختمانی است و دارای استحکام کششی بالا است. از جمله ویژگیهای آن میتوان به قابلیت جوشکاری، شکلدهی و ماشینکاری اشاره کرد. همچنین از خاصیت ارتجاعی بالا، مقاومت در برابر پیچش و خمش و تحمل وزن برخوردار است. میلگرد St52 با نام کامل St52-3N شناخته میشود.
این نوع فولاد دارای عناصر کربن، سیلیسیم، منگنز، گوگرد، مولیبدن، نیکل و کروم را در ترکیب خود است. فولاد سمانتاسیون به دلیل پایین بودن درصد کربن، از سختی کمی برخوردار است. البته با کربن دهی، سختی سطح این میلگرد افزایش مییابد. فولادهای سمانته سطحی سخت و مغزی نرم دارند و در برابر ضربه مقاوم هستند.
فولاد St37 به صورت ورق و میلگرد به بازار عرضه میشود و در بازار به آن آهن گفته میشود چرا که مقدار کمی آلیاژ در ترکیب آن به کار رفته است. در ایران رایجترین نوع فولاد است و از ویژگی هایی چون استحکام مناسب و خاصیت جوش پذیری بالا برخوردار است و در صنایعی چون راهسازی، ساختمان سازی و ساخت پلها مورد استفاده قرار میگیرد.
میلگرد فولادی VCN به دو دسته ی اصلی و پرکاربرد VCN200 و VCN150 تقسیم میشود. فولاد VCN200 با دارا بودن 2 درصد نیکل و 2 درصد کروم ، برای ساخت شفتهای بلندی استفاده می شود که متحمل نیروی فشاری و قدرت انتقال نیروی بالا هستند.
میلگرد کروم همانطور که از نامش پیدا است در ساختار خود مقدار زیادی عنصر کروم دارد. از ویژگیهای کروم میتوان به سختی بالا، مقاومت بالا در برابر آسیب و فشار و زنگ نزن بودن اشاره کرد.
شفت میلگردی از جنس فولاد و قطعه است که برای انتقال نیرو و انرژی استفاده میشود. شفت حرکات دورانی دارد و تحت تأثیر نیروی پیچش قرار میگیرد. از شفت بهعنوان ریل برای حرکت بلبرینگها استفاده میشود. جنس میلههای شفت اغلب c45 است و روکشی از کروم دارد. کیفیت شفتها را عواملی مثل کیفیت آلیاژ، کیفیت ماشینکاری، کیفیت پوشش دهی، قطر کروم و… مشخص میکند.