برش به عملیاتی گفته می‌شود که به کمک آن می‌توان لوله فولادی را به ابعاد و اندازه دلخواه درآورد. در ادامه این پست روش‌های مختلف برش لوله فولادی را توضیح می‌دهیم.

روش‌های برش لوله فولادی

روش پلاسما

این روش به کمک دستگاهی انجام می‌شود که از داخل آن گازی به صورت فشرده و با سرعت بالا خارج می‌شود. فشار این گاز می‌تواند لوله فولادی را با سرعت بالا و به صورت اتوماتیک برش بدهد. یکی از مشکلات این روش این است که بعد از برش، روی دیواره داخلی لوله مقدار زیادی براده فولاد باقی می‌ماند که با سرد شدن لوله، تمیز کردن آن دشوارتر می‌شود. ضمن اینکه قسمت دهانه لوله نیز بعد از برش کمی تغییر می‌کند و باید بعد از اتمام عملیات تمیز و بی‌رنگ شود.

روش واترجت

آب مایعی است که با نیروی تحت فشار آن حتی می‌توان لوله فولادی را نیز به راحتی برش داد. برش‌های ایجاد شده به کمک دستگاه واترجت بسیار باکیفیت بوده اما هزینه نگهداری از این دستگاه بالاست. بنابراین حتی با وجود کیفیت بالای برش، در صورتی که به دستگاه دیگری برای برش لوله فولادی دسترسی دارید؛ استفاده از دستگاه واترجت صرفه اقتصادی ندارد.

برش لوله فولادی با لیزر

دستگاه لیزر

لیزر دستگاه دقیقی است که می‌تواند هر نوع لوله‌ای حتی لوله داربستی را با سرعت بالایی برش دهد. هزینه نگهداری از این دستگاه نیز مانند دستگاه واترجت بالاست و به همین خاطر بیشتر از آن در کارخانه‌های صنعتی که روزانه تعداد زیادی لوله در آنجا برش داده می‌شود استفاده خواهد شد.

روش وایر کاتینگ

روش وایرکاتینگ بهترین روش برای برش لوله است؛ اما معمولا لوله بعد از اتمام فرآیند برش کمی تغییر رنگ را تجربه کرده و باید به کمک سمباده آن را مجدد جلا داد. یکی از معایب روش وایر کاتینگ، سرعت پایین عملیات برش نسبت به دیگر روش‌هاست.

ماشین تراش اتوماتیک

کیفیت برش‌های انجام شده توسط این دستگاه بسیار بالاست اما معمولا برای برش لوله‌های فولادی نمی‌توان از آن استفاده کرد. ماشین تراش اتوماتیک بهترین دستگاه برای تراش لوله‌هایی است که دیواره ضخیم دارند. گرچه هزینه نگهداری از این دستگاه بالاست؛ اما در کنار آن طول عمر بالایی نیز دارد. ماشین تراش اتوماتیک بر خلاف سایر ماشین‌آلات برش، دهانه لوله را دچار آسیب نمی‌کند و ضایعات از خود به جا نمی‌گذارد. یکی از معایب این دستگاه، نیاز به نیروی انسانی جهت اپراتوری است؛ زیرا لوله هنگام برش باید به طور مداوم تنظیم و جابجا شود.

روش شعله (هوا گاز)

عامل اصلی برش در این روش، شعله است. به همین خاطر دهانه لوله معمولا بعد از پایان عملیات کمی تغییر رنگ می‌دهد. ضمن اینکه شعله متصاعد شده از این دستگاه باعث می‌شود که برخی از آلیاژهای موجود در فولاد اکسید شود. به همین خاطر برای برش فولادهای ضد زنگ استفاده از این روش متداول نیست و اصلا توصیه نمی‌شود.

دستگاه اره فلزی

استفاده از اره فلزی شما را قادر می‌سازد که بتوانید چندین برش را به صورت همزمان انجام دهید. البته چسبندگی بالای براده‌های آهن به لوله یکی از اصلی‌ترین معایب این شیوه برش است. این دستگاه معمولا مجهز به صفحات کرومی یا تیغه‌های اره بر نیتریدی است. در زمان برش لوله‌های فولادی نوع تیغه‌ای که روی دستگاه سوار شده از اهمیت بالایی برخوردار است.

به عنوان مثال تیغه‌های تیتانیوم اصلا مناسب برش لوله‌های فولادی نیستند؛ چرا که داخل آلیاژ این فلز معمولا ناخالصی‌هایی وجود دارد که باعث می‌شود شکل لوله بعد از برش تغییر کند. تیز بودن اره نیز می‌تواند روی کیفیت برش تاثیر داشته باشد. در بسیاری از موارد، اپراتور دستگاه برای حفظ کیفیت برش، تیغه را به صورت مداوم تعویض می‌کند. علاوه بر این برای جلوگیری از شکستن تیغه، باید هنگام برش دقت کافی را داشته باشید و از فشار بیش از حد اجتناب کنید.

دستگاه جوشکاری

یکی از مزایای استفاده از دستگاه جوش‌کاری این است که لوله بعد از برش هیچ تغییر رنگی را تجربه نمی‌کند؛ اما در حین کار آلاینده‌های بسیاری تولید می‌شود که برای اپراتور دستگاه مضر است. در این روش براده‌های فولاد به شکل مواد مذاب روی دیواره داخلی می‌نشینند و بعد از سرد شدن به سختی از بدنه جدا می‌شوند. این موضوع نیز یکی از معایب برش به روش جوش‌کاری است. بنابراین فقط در شرایطی استفاده از این روش توصیه می‌شود که دسترسی به دیگر دستگاه‌ها نداشته باشید. از بین دستگاه‌های مختلف جوش‌کاری، دستگاه برش اکسیژن بهترین گزینه است.

دستگاه چرخشی اتوماتیک

این دستگاه مانند دستگاه تراش اتوماتیک کار می‌کند باید این تفاوت که قسمت چرخنده آن هنگام برش می‌چرخد و لوله ثابت می‌ماند. این در حالی است که برای استفاده از دستگاه برش اتوماتیک شما مجبور هستید که موقعیت قرارگیری لوله را دائما تغییر دهید و جابه‌جا کنید. به همین خاطر برای لوله‌های بلند نمی‌توان از این دستگاه استفاده کرد.

اما دهانه چرخشی این مدل دستگاه اتوماتیک باعث می‌شود که حتی بتوانید طویل‌ترین لوله‌های فولادی را نیز به راحتی برش بزنید و نیازی به حرکت دادن و تنظیم لوله ندارید. این دستگاه قابل حمل دو تیغه دارد که یکی از آنها مخصوص عملیات برش و و دیگری هموار کردن و اصلاح محل برش است. این تیغه‌ها را می‌توانید به راحتی و با استفاده از فرز سنگی تیز کنید.

دستگاه فرز سنگی

دستگاه فرز سنگ دستگاهی با تیغه سخت است که از چسبیدن براده آهن به بدنه لوله جلوگیری می‌کند. برش ایجاد شده با این دستگاه بسیار باکیفیت است و هزینه نگهداری بسیار پایینی نیز دارد. این دستگاه دیسک ساینده‌ای دارد که باید به صورت مداوم تعویض شود. تیزی تیغه دستگاه فرز باعث می‌شود که برش لوله‌هایی با قطر کوچک با این وسیله راحت باشد.

دستگاه لیزر

این دستگاه پرقدرت می‌تواند انواع لوله‌های فولادی را با دقت زیاد و در بازه زمانی بسیار کوتاهی برش بزند؛ اما نقطه ضعف دستگاه لیزر این است که هزینه نگهداری آن مانند دستگاه واترجت بالاست و بیشتر مناسب استفاده در کارخانه‌های بزرگ و کارگاه‌های صنعتی است.